96 559 00 51 Grandaria del text Grandaria menor de lletra Grandaria major de lletra idioma Español Valencià
  1. Portada >
  2. Serveis Municipals >
  3. AVIVA >
  4. Centenari del naixement d'Enric Valor
tornar

Centenari del naixement d'Enric Valor

(1911-2011)

Exposició: Els paisatges de Valor

Es podrà visitar una mostra d'aquesta exposició des del 21 de juny fins al 30 de setembre a la biblioteca pública Pare Arques.

La mostra és un espectacular maridatge entre literatura i paisatge que s'insinua als sentits i els sentiments en cartells de gran format, concebuts com un tot harmònic on es donen la mà la literatura, l'art fotogràfic i el disseny. El projecte complet de ‘Paisatges de Valor' consisteix en 248 cartells de gran format amb fotografies dels paisatges i els textos al·lusius que va crear Enric Valor en les seues 36 Rondalles Valencianes.

L'exposició s'acompanya d'un atractiu catàleg, editat pel Museu de la Universitat d'Alacant, que aplega el conjunt de cartells.

Catàleg de l'exposició en pdf

Mireu la galeria fotogràfica al capdavall de la pàgina 

 

 

Any 2011. Centenari del naixement d'Enric Valor

 

Enric Valor i Vives va nàixer a Castalla en 1911 i va morir a València l'any 2000. Per tant, en 2010 hem commemorat els deu anys de la seua mort i en 2011 celebrem els cent anys del seu naixement. És per això que enguany es multipliquen els actes d'homenatge al nostre benvolgut escriptor.

L'Ajuntament de Cocentaina, a través de l'Oficina Municipal de Promoció Lingüística (OMPLI), en col·laboració amb la Coordinadora de l'Alcoià i el Comtat Comtat pel Valencià i la Federació Escola Valenciana, ha preparat una sèrie d'activitats per a commemorar aquesta efemèride, i altres activitats de promoció i ús del valencià que detallem en les pàgines següents.

De moment, volem animar-vos a llegir el que ens ha deixat escrit el mestre, perquè, a banda de les històries, hi descobrireu un món de paraules noves, d'expressions peculiars de la llengua, de locucions i frases fetes, de coneixement enciclopèdic sobre els nostres costums més ancestrals. I és que Enric Valor destaca per haver fet un dels treballs més importants de recol·lecció i de recuperació de les nostres paraules, de la lexicografia valenciana, i per haver sigut un dels principals promotors de l'estandardització i de la normativització del valencià. Així, podem classificar l'obra de Valor en tres grans eixos:

1. Gramàtica
Curso de lengua valenciana València: Editorial Gorg, 1966
Millorem el llenguatge València: Editorial Tres i Quatre, 1999 (1a ed., 2 vol., València: Gorg, 1971)
Curso medio de gramática catalana referida especialmente al País Valenciano València: Gorg, 1973
Curs mitjà de gramàtica catalana, referida especialment al País Valencià València: Editorial Tres i Quatre, 1997 (1a ed. 1977)
La flexió verbal València: Editorial Tres i Quatre, 1992 (1a ed. 1983)
Temes de correcció lingüística València: Editorial Tres i Quatre, 1984 (1a ed. 1983)
Vocabulari fonamental Barcelona: Editorial Plaza & Janés, 1988
Vocabulari escolar de la llengua València: Carena Editors, 1989
Expressions peculiars de la llengua: locucions i frases fetes, en col·laboració amb Rosa Serrano, València: Tàndem Edicions, 1993

2. Novel·les
2.1 Novel·la curta: L'ambició d'Aleix (1960) i La idea de l'emigrant (1982).
2.2 Novel·la llarga. Format per la trilogia del "Cicle de Cassana": Sense la terra promesa (1980), Temps de batuda (1983) i Enllà de l'horitzó (1991).
2.3 Narracions breus: L'experiment de Strolowickz (1931), Narracions de la Foia de Castalla (1953), Narracions intranscendents (1982), Narracions perennes (1988), L'esclafamuntanyes (1995) i Un fonamentalista del Vinalopó i altres contarelles (1996).

3. Rondalles
3.1 Les 36 rondalles valencianes.

Cal destacar la riquesa col·lectiva que representen les rondalles, obra cabdal, ja que amb aquestes Enric Valor recupera i edita una part important del patrimoni narratiu oral valencià, amb uns recursos lèxics i expressius excel·lents.

Si no ho heu fet encara, volem recomanar-vos especialment la lectura de la rondalla "L'albarder de Cocentaina", la qual comença de la manera següent:

«En aquella noble població del peu de la Mariola, fa més de cent anys vivia un bon home a qui deien "l'albarder", perquè tenia per ofici fer albardes, sàries, arganells i altres arreus per a les cavalleries. La seua fama d'albarder dels millors s'havia estés per la Plana de Cocentaina, per les valls de Travadell i Perputxent i Seta i arribava ja a la serra de Penàguila.»

Enric Valor, Rondalles Valencianes, ed. Corts Valencianes, Aldaia, 2000, p. 457.

Enric Valor va rebre en vida una gran quantitat de reconeixements institucionals i acadèmics. Així, va ser nomenat doctor honoris causa per les universitats de València (1993), les Illes Balears (1998), la Universitat Jaume I de Castelló (1999), la d'Alacant (1999) i la Politècnica de València (1999). La Generalitat de Catalunya li va atorgar el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (1987) i la Creu de Sant Jordi (1993). Prèviament, havia obtingut el Premi Sanchis Guarner (1983) de la Diputació de València i el Premi de les Lletres Valencianes (1985) de la Generalitat Valenciana. Entre altres homenatges a la figura del doctorand, destaquem la institucionalització del Premi Enric Valor de la Diputació d'Alacant a la millor novel·la en valencià i fins i tot fou proposat per diverses institucions per al Premi Nobel de Literatura. Així mateix, abans i després de la seua mort, trobem el seu nom batejant carrers i places per tot arreu dels nostres pobles, com també escoles, associacions, premis literaris...

Finalment, cal destacar que enguany l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha designat Enric Valor com a Escriptor de l'Any i ha preparat també una completa exposició, diferents tallers i conferències, un documental, etc. Es pot consultar tota la informació en la pàgina web www.avl.gva.es.

 
Pla d'activitats 2011 de l'OMPLI. Any d'Enric Valor

Gener
Exposició itinerant: "Enric Valor. El valor de les paraules". Del 24 al 30 de gener

Febrer
Conferència sobre Educació. 18 de març

Març
Festa dels Nanos. 30 de març
Conferència sobre Política Lingüística. 11 de març
Presentació de la Ruta Literària de Cocentaina medieval i morisca a partir de novel·la La llegenda del corsari de Francesc Gisbert

Abril
Matrícula en els exàmens de la Junta Qualificadora. De l'1 al 30
Festa de la Mare de Déu del Miracle. 25 d'abril
Inauguració de la nova retolació del carrer d'Enric Valor en el centenari del seu naixement
Presentació del Joc de Pilota dins dels Tallers de Cultura Popular Valenciana

Maig
Presentació del DVD de "L'albarder de Cocentaina"

Juny
Exàmens de la Junta Qualificadora. Primera convocatòria
Trasllat de la biblioteca del Sambori a les instal·lacions de la nova biblioteca

Juliol
Inauguració del panell rondallístic: la rondalla de "L'albarder de Cocentaina" col·locada de manera permanent a l'exterior de la nova biblioteca

Agost
Festes de Moros i Cristians
22 d'agost. Dia del naixement d'Enric Valor

Setembre
Presentació de l'estudi sobre actituds lingüístiques i sobre hàbits lectors al Comtat

Octubre
Exposició "Sendes i carenes" d'Enric Valor. Del 8 d'octubre al 8 de novembre
Festa del 9 d'Octubre i lliurament de la 5a Beca d'investigació
3a Trobada d'Ensenyants
Festa local 31 d'octubre

Novembre
Exàmens de la Junta Qualificadora. Segona convocatòria
Fira de Tots Sants. 2a Fira del Llibre
Cinema en valencià 2011. Cada dimecres del mes de novembre

Desembre
Festa de la Corriola a Santa Bàrbara
Cartes als Reis Mags
Festa local el 26 de desembre

 

GALERÍA FOTOGRÀFICA

® Ajuntament de Cocentaina