96 559 00 51 Grandaria del text Grandaria menor de lletra Grandaria major de lletra idioma Español Valencià
  1. >
  2. Monuments >
  3. Ermita de Santa Bàrbara
tornar

Ermita de Santa Bàrbara

Des del punt de vista arquitectònic s'ha classificat l'ermita de Santa Bàrbara com una església de ‘conquista', caracteritzada per una coberta llenyosa de doble vessant recolzada sobre arcs apuntats. La construcció de l'ermita degué realitzar-se entre finals del segle XIII i principis del XIV, tot coincidint amb el moment de ple assentament i domini dels cristians.

La planta consta d'una sola nau rectangular de 14,60 x 6 metres i una entrada principal oberta davall un pòrtic igualment amb coberta a dues aigües, de menor altura que la nau. Darrere de quatre crugies separades pels arcs, apareix la capçalera plana en què se situa el presbiteri.

L'entrada presenta una obertura frontal amb brancals a base de carreus i un arc de mig punt, i, al lateral esquerre s'obri un altre buit amb arc de mig punt rebaixat. L'espadanya es recolza en la part superior de la paret, formada per dos pilars i llindar d'obra.

A l'exterior, els murs són recolzats per contraforts. Aquesta estructura és substituïda a l'interior per una bancada d'obra al llarg de tot el perímetre.

Es desconeix, fins al moment, l'existència de documents que parlen de la seua fundació, encara que, per la seua tipologia, pot situar-se a finals del segle XIII. En el segle XV es conta que hi habitaven un grup de beates conegudes amb el nom de "Soroes Sanctae Barbarae".

En la dècada dels anys setanta, el retaule gòtic del segle XIV que presidia la xicoteta església es va traslladar al museu municipal del ‘Palau Comtal'. En el retaule es conta la vida de Santa Bàrbara.

Actualment, l'ermita, de propietat municipal, no està destinada al culte des de la jubilació de l'última ermitana, la qual es va ocupar d'atendre l'ermita fins a la dècada dels anys setanta. Per a la festivitat de la Immaculada Concepció, el 8 de desembre, se celebra la "Corriola", festa popular en què és tradicional esmorzar una rosca de pa i embotit, el volteig de la campana, el passeig pels paratges i beure de la font.

GALERÍA FOTOGRÀFICA

® Ajuntament de Cocentaina