96 559 00 51 Grandaria del text Grandaria menor de lletra Grandaria major de lletra idioma Español Valencià
  1. >
  2. Monuments >
  3. El Palau Comtal
tornar

El Palau Comtal

Segons els documents arquitectònics i els escrits, la primera construcció de l'alcàsser podria situar-se cronològicament entre finals del segle XIII i principis del XIV. Amb l'arribada de la família Corella, comtes de Cocentaina, a l'antiga construcció medieval s'afegiren elements arquitectònics propis d'estils més tardans, principalment del renaixement i del barroc durant els segles XVI i XVII.

A principis del segle XXI ens ha quedat un edifici de planta quadrada amb tres torres que destaquen al nord, sud-est i nord-est, en tant que la situada al nord-oest queda entre els murs del convent.

Des de la porta d'entrada, tot travessant el pati fins a l'escala, es pot accedir a la primera planta. Des del pati s'entra a la capella de Sant Antoni Abad reformada per la família Corella a principis del segle XVI. La capella està presidida pel retaule renaixentista dedicat al sant, realitzat pel pintor de Cocentaina Nicolás Borrás a finals del segle XVI.

La construcció del pòrtic del pati es va iniciar en el segle XVII, constituït per columnes toscanes i arcs organitzats a la manera albertiana. El traçat es conserva, encara que no es va arribar a acabar.

Planta Primera

Sala Daurada: dotada d'una potent volta amb pintures figuratives de principis del segle XVII. El comte Jeroni Roís de Corella va encarregar-ne l'execució, entre els anys 1613 i 1623, possiblement al pintor Roderic d'Espinosa. Els espais centrals estan dedicats als símbols dels escuts dels Corella i als nou reis de Navarra. La simbologia ve representada per l'escut primitiu de la família nobiliària adaptada a les armes de la Casa Reial d'Aragó: en primer pla la serp amb cap de dona i la divisa de la casa ‘esdevenidor' i pel propi homenatge de promotor de les pintures, el nové comte, en forma d'arbre. En les quatre llunetes laterals s'exalça el coratge dels avantpassats dels Corella, com per exemple la participació en la lluita del vaticà contra els turcs o per l'ajuda prestada pel primer comte al rei Alfons Vl a Nàpols.

Sala de la Xemeneia: de planta quadrangular com la precedent, però de menors dimensions, està presidida per una xemeneia de marbre, en l'interior de la qual destaca una placa de ferro amb una decoració en relleu que representa l'escut imperial de Carles V i una inscripció en què es llig l'any 1565. La figuració consisteix en una àguila bicèfala i, al centre dels dos caps, la corona imperial; els peus es troben flanquejats per la columna d'Hèrcules.

Sala d'Actes: destinada a exposicions temporals.

Punt d'informació. Una de les sales de la primera planta s'ha destinat com a punt d'informació per als visitants del museu i com a sala de projeccions.

Sala d'Ambaixadors i Torre de les Monges: exposició permanent d'obres d'art datades entre els segles XIV (retaule de Santa Bàrbara) al XIX, restes arqueològiques trobades al Palau (escut i paviment) i la Bíblia Sacra. L'estança també posseeix elements arquitectònics i ornamentals del més pur estil renaixentista dignes de ser contemplats.

Segona planta torre sud-est

Sala d'exposicions temporals. En aquesta sala també s'organitzen exposicions de temàtica paleontològica i arqueològica.

Segona planta

Sala de les Finestres: exposició permanent ‘Agulló de Cocentaina'. Amb l'exposició escultòrica, l'ens municipal ha volgut retre un homenatge a l'escultor Vicente Agulló, format artísticament tant dins del territori espanyol com en altres països, però que a diferència d'altres artistes d'aquesta població, va desenvolupar una part important de la seua producció artística al seu poble natal. La mostra consta d'un total de quasi cinquanta obres, en les quals s'han utilitzat tots els estils, materials i tècniques que l'autor emprà per a l'execució de les diferents figures i formes.

Sala de la Biga: exposició permanent "obres d'art contemporani" .

GALERÍA FOTOGRÀFICA

® Ajuntament de Cocentaina