96 559 00 51 Grandaria del text Grandaria menor de lletra Grandaria major de lletra idioma Español Valencià
  1. >
  2. Monuments >
  3. Esglèsia Parroquial Santa María
tornar

Esglèsia Parroquial Santa María

De l'antiga església cristiana fundada en la segona meitat del segle XIII, a penes hi queden testimonis, a excepció de les restes arqueològiques aparegudes prop de la façana principal i de l'antic cementeri localitzat a l'exterior de la façana lateral. La reconstrucció de l'edifici es va iniciar en el segle XVI, encara que les reformes més importants es van realitzar entre 1666 i 1780.

La porta lateral, d'ordre dòric, correspon a la primera fase de la reforma, mentre que la principal, d'estil barroc, va ser executada en el segle XVIII. La planta consta d'una nau principal i dos laterals cobertes amb volta de canó i cúpula al transsepte.

A part de l'ornamentació arquitectònica barroca de l'interior de l'església, destaquen les pintures murals. Als murs laterals, a la cúpula i a la part alta del transsepte es representen temes com les sis virtuts, la vida de la Mare de Déu i els quatre evangelistes en cada una de les petxines, amb la peculiaritat que sant Lluc sosté el quadre de la Mare de Déu del Miracle com a autor, segons la tradició.

La volta de l'altar major conté les pintures murals realitzades per l'artista valencià Josep Ribelles en l'últim terç del segle XVIII. El tema de les escenes pintades gira al voltant de l'assumpció i la coronació de la Mare de Déu, titular de l'església.

Al voltant de l'edifici eclesiàstic, al flanc nord i a l'est, es conserven restes del llenç de l'antiga muralla medieval, de la qual, en 1853, se'n va aprofitar una part com a mur per construir la capella de la Comunió.

GALERÍA FOTOGRÀFICA

® Ajuntament de Cocentaina