96 559 00 51 Grandaria del text Grandaria menor de lletra Grandaria major de lletra idioma Español Valencià
  1. >
  2. Història
tornar

Història

Els orígens més remots coneguts a Cocentaina són de fa 40.000 anys, encara que el primer poblat prehistòric de tota la comarca data de l'època del neolític final.

Altres jaciments arqueològics parlen dels poblats de l'època ibèrica, del bronze, romana i musulmana, que abraçava tota la zona nord de l'actual província d'Alacant.

A mitjan segle XIII, els cristians comencen la conquesta de Cocentaina, que conclou en 1258 amb l'arribada del monarca Jaume I.

L'almirall aragonès Roger de Llúria va entrar a Cocentaina en 1291 com a primer senyor feudal.

En 1304, musulmans vinguts de Granada van saquejar i van cremar la vila; és per això que els habitants de Cocentaina són coneguts encara avui dia amb el malnom de socarrats.

Després de la conquesta es va edificar l'actual vila i va quedar el barri morisc del raval fora de les muralles.

La posterior arribada en 1448 de Ximén Pérez de Corella, conseller del rei Alfons, com a comte de Cocentaina, marca un altre període en la història i introdueix l'estirp nobiliària que dóna nom a aquesta comarca, el Comtat.

Cocentaina va donar a partir de llavors importants artistes com ara Nicolau Borràs, Francesc Doménech, Vicent Requena, (S. XVI-XVII) Jerònim Jacint d'Espinosa (S. XVII).

La història fins ací descrita explica l'actual configuració urbana de Cocentaina.

Encara que de l'època més recent de la industrialització queden també algunes cases amb reminiscències modernistes.

 

® Ajuntament de Cocentaina